На извънредно заседание утре парламентарната комисия по превенция и противодействие на

...
На извънредно заседание утре парламентарната комисия по превенция и противодействие на
Коментари Харесай

Изслушват извънредно утре Иван Гешев в парламента за снимките от спалнята на Борисов -

На изключително съвещание на следващия ден парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията ще изслуша основния прокурор Иван Гешев за фотосите с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Поводът е изявлението на по отношение на петорна експертиза, осъществена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент.

Вчера Здеховски съобщи, че петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото с някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна ", демонстрира, че те са били манипулирани.

Той очаче се базира на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно представителят на основния прокурор Сийка Милева отхвърли коментар, като изясни пред бТВ, че става въпрос за служебна връзка сред българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова разяснява след съвещание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за належащо да осведоми Екологичен потенциал, само че не и българските депутати.

Вчера вечерта обаче Клаудио Манда - евродепутат и представител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент съобщи, че " ".

" Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази заран, е явен удар върху престижа на Европейски Съюз. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на персоналните ползи на господин Борисов ", прибавя той.

Освен Гешев тъкмо в 12 ч. ще се изслушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов ( " БиволЪ " ) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

В четвъртък, че констатациите за фотосите в София са на българската прокуратура, а евродепутатите единствено са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски даде и цялостния текст на писмото, изпратено от България.

Снимките с кюлчетата и пачките с евро се появиха през 2020 година В края на юли СГП се самосезира по изявления в средствата за всеобщо осведомление и образува досъдебно произвеждане за закононарушение по член 339а, алинея 1 от Наказателен кодекс - потребление без съответно позволение по закон на особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация.

На 22 декември м.г. прокуратурата спря производството поради неразкриване на причинителя на закононарушението.

В  2022 година министър председателят Кирил Петков, министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и основният прокурор Иван Гешев трябваше да бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент за обстановката в България. Част от въпросите към Иван Гешев бяха свързани с разследваният за така наречен „ Барселонагейт “, както и прословутите кюлчета - и за двете се твърди, че са с присъединяване на някогашния министър председател Бойко Борисов.

При връщането си от Брюксел  призна, че е имало въпроси по двете каузи, само че изясни, че разследването по " Барселонагейт " не е завършено, изпратени са европейски заповеди за следствие, отговор обаче не е получен от Испания. Какво е дал отговор за кюлчетата не се разбра.

В последния месец от предходната година Софийската градска на БНБ експертиза и изиска от централната банка да даде информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата.

Лидерът на ГЕРБ пък разгласи фотосите за типичен компромат, изфабрикуван от съперниците му, и се ожали, че, с цел да не стане още веднъж жертва на нечий обектив. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР